26 January 2015

AirAsia Tiada Surcaj Bahan Api

26 January 2015 / 9:35 pm / Comment

Salam Sejahtera...


Alhamdulillah, syarikat penerbangan tambang murah AirAsia telah membuat keputusan untuk tidak mengenakan ' Surcaj Bahan Api ' bagi semua penerbangan AirAsia dan juga AirAsia X. Penerbangan ini juga termasuk

  • AK - AirAsia Berhad (Malaysia), 
  • D7 - AirAsia X Berhad (Malaysia), 
  • FD - Thai AirAsia Co., Ltd, 
  • QZ - PT Indonesia AirAsia, 
  • PQ - AirAsia Inc (Philippines), 
  • Z2 - AirAsia Zest (Philippines), 
  • i5 - AirAsia (India) Private Limited, 
  • XJ - Thai AirAsia X Co. Ltd and 
  • XT - PT Indonesia AirAsia Extra

Pemansuhan surcaj bahan api ini disebabkan oleh penurunan harga minyak dunia. Selain itu, pemansuhan ini bermula hari ini iaitu 26 Januari 2015. So kepada sesiapa nak tempah tiket boleh lah tempah tiket sekarang, dengar citer, tiket semurah RM19 sehala bagi penerbangan dalam negeri/domestik dan untuk penerbangan antarabangsa pula serendah RM49 sehala..perghhh maunya melancong tiap-tiap minggu..syok gitu..Sesuai la dengan tagline AirAsia ' Everyone Can Fly ".

Dengan mulut-mulut jahat, ada yang mengatakan tujuan AirAsia buat pemansuhan ni pon sebab die nak cover balik pasal isu insiden QZ8501 tahun lepas, namun lantak korang la nak cakap ape, janji diorang tahu apa yang terbaik dan yang thorbaiiikk..so bagi aku, aku sokong 100% dengan pemansuhan surcaj bahan api ni, so menjadikan tiket lebih murah. So pasni takyah la balik dengan bus ker, kereta ker, dengan flight pon boley, jimat masa, jimat tenaga dan jimat segala-galanya lah..tak gitu..hehehe

So bagi sesiapa tak paham dengan surcaj bahan api ni, korang google search jer, kan senang, nanti pakcik Google carikan jawapan untuk korang. Setahu aku la, (ni pon rembat dari AirAsia website) caj sebelum ini dikenakan setiap penerbangan adalah
  1. Tambang Kapal Terbang 
  2. Surcaj Bahan Api 
  3.  Yuran Pentadbiran 
  4.  Cukai Lapangan Terbang 
So sekarang, awok-awok semua hanya perlu membayar untuk :
  1. Tambang Kapal Terbang 
  2. Yuran Pentadbiran 
  3.  Cukai Lapangan Terbang
Nak tahu dengan lebih lanjut lagi, so layarilah laman web AirAsia. Selamat menempah tiket yer semua..

Everyone Can Fly..Fly..Fly..


terima kasih kerana sudi membaca entri ini

22 January 2015

Mundo Moy Akin

22 January 2015 / 9:59 pm / Comment

Salam semua..

Okeylah uolss..hari ni i ada mood nak update drama/telenovela yang sekarang i olss layan..Iolss sekarang jarang sgt nak layan citer-citer drama yang panjang berjela-jela melainkan tengok time hujung minggu. So setiap hari Sabtu dan Ahad, iolss akan terpacak duduk atas sofa dan layan citer kat Astro Bella. Nama citer tu Mundo Moy Akin, tapi dah ditranslate ke international gitu..so jadilah Deception..iolss google translate Mundo Moy Akin maksud die lain..tapi kalu ikut pahaman iolss Deception ni lebih kurang penipuan la, berbohong cmtue..sebab cerita die sedikit sebanyak dan sememang banyak berbohong. So pengarah nak menyedapkan citer so die buat la panjang berjela-jela..so membuatkan orang ramai tertunggu-tunggu klimaks dye acener.


Sebenarnya iolss tak layan sgt drama ni, tapi bile first time tengok drama ni, tetiba terjatuh hati nak follow drama ni walaupon dah tahu ending citer ni cmne,..Mungkin cerita die sedikit sebanyak cm lebih kurang citer Betty La Fea, kira cite orang hodoh yang jatuh cinta dengan pakwe hensem siot tapi si pakwe suke pempuan yang cantik je, hodoh-hodoh die tak layan..So kire cite die lebih kurang cmtue sampai la si hero tu pon jatuh cinta ngan pempuan yang dahulunya hodoh kire bercinta dengan dengannya setelah cantik..Iolss malas nak citer dengan lebih lanjut, nanti uolsss tengok sendiri yer..

dari kiri Lauren Yong (Darlene) , Alden Richards (Jerome) dan Louise delos Reyes (Marilyn)
Apa yang iolss nak bagitahu, drama ni ada pengajaran yang boleh kita ikuti, sebagai contoh :
jangan sesekali mengata orang yang kurang cantik dan mengeji..
jangan melawan cakap ibu (ermmm..rasanya ada kot adegan melawan cakap ibu kot..) 
 So ada lagi banyak pengajarannya..nanti uolsss tengok sendiri la yer. Iolss nak kasi beberapa gambar yang dicedok dari google image yang berkaitan dengan drama ni


Nampak tak perbezaannya..cantik kan Marilyn (Louise deyos Reyes)..Tapi walaupon muka tak cantik sebelum pembedahan, tapi wataknya memang die bawak sebagai seorang wanita yang berdikari dan baik hati.


Hero kat atas ni namanya Alden Richard dan memang watak sebagai Jerome. Pakwenya si Marilyn. Memang nampak sepadan bagai pinang dibelah dengan mesin gergaji..hehehe..cantik dan sama padan. Bagi semua peminat citer/drama Filipina, baik uolss tengok citer ni, memang best dan banyak pengajarannya.

Wasallam..


terima kasih kerana sudi membaca entri ini

21 January 2015

Hidup Kembali !!!

21 January 2015 / 9:26 pm / Comment

Assalamualaikum wtb semua...

Apa habaq noh, dah lama ambo tok update blog ni, gara-gara kecewa xLULUS exam online PTD trus merajuk bawa diri pergi jauh-jauh, if LULUS haritu konpem aku update kat blog ni, so memandangkan aku x LULUS so xyah update..buat malu jek..(kecewa tahap babun...frust menonggeng)

So setelah nak masuk 2 bulan kot aku menyepi dari dunia blog nih. Al-maklumla diri ini makin busy uolss mengalahkan Presiden Amerika. Bila dah berkerjaya nih memang takde masa nak update blog la, ye la..mana ko nak pikir pasal keje, balik umah pon still pikir pasal keje, memang xde masa nak pikiaq idea nak update kat blog. Nasib baik la hari ni tetiba kena sampuk mood untuk update blog. Yela, last aku update blog 1 Nov 2014, so sekarang dah masuk 21 Jan 2015..Hahah..bersarang lebah/nyamuk dan macam lagi dalam blog aku nih, Kepada yang masih follow blog iolss, iolss nak ucapkan ribuan terima kasih..muahhhhh...cayang korang..

Sebenarnya update kali ni just nak citer pasal nak kembali berBLOGging je..tu je motiff..maklumla,tengok blogger lain asyik update je tiap2 hari (takde keje ker nak buat..hehehe..sentap jap ayat..jgn marah uolsss..nanti cepat tua...xpon guna dHerbs, konpem cepat muda..hahaha..)

Memandangkan idea tengah banyak nak update kat blog tetapi cara nak citer tu cm susahkan ckit,..taktau nak tulis ape..time idea ada..fuh memang penuh..tapi biler idea terbang lari...last-last ayat " okeylah..sampai disni shj coretan kali ini " choiii..ayat perli iolsss gitu..

Jap nak copy paste ayat diatas "  okeylah..sampai disni shj coretan kali ini " hahaha,..nanti iolss citer lagi pasal yang berlaku bulan Nov,Dec dan Jan 2015..Iolss ada banyak nak citer..tapi iolss akan combine gitu..so menarik ckit.. Memandangkan dah jauh ketinggalan,,,sempena tahun 2015 ni, iolss arap semua azam dan impian dapat dikecapi..

Wassalam...


terima kasih kerana sudi membaca entri ini

Pelawat Blog

Flag Counter
COPYRIGHT@Segala apa yang tercatat dalam blog ini adalah hak milik saya..DI LARANG MENYALIN TANPA KEBENARAN