9 July 2013

Resepi : Biskut Tart Nenas

9 July 2013 / 1:45 pm / Comment


Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan, hari ni Chef BLC nak kongsikan satu resepi biskut yang menjadi wajib dan famous dimakan pada hari raya AidilFitri nanti, nama biskut ni Biskut Tart Nenas. Biskut Tart Nenas ni menjadi favourite Chef BLC yang wajib dibuat setiap hari raya bakal menjelma, so Chef BLC nak kongsikan kepada anda semua resepi biskut ini, nant jangan lupa kalu dh menjadi hantar kat rumah Chef BLC ea...hehehe 

Nah ini lah resepinya















...................................................................................................................................................................
Bahan-Bahan :

  • 60 gm butter
  • 190 gm majerin
  • 70 gm gula halus
  • 1 biji kuning telur
  • 1 s/k esen vanilla
  • 350 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung jagung

...................................................................................................................................................................
Jem Nenas :

  • 1 biji nenas ( blend dan masak sampai pekat baru + gula)
  • 1/2 cawan air
  • 1 cawan gula

...................................................................................................................................................................
Bahan Glaze/pengilat :

  • 2 kuning telur
  • 2 s/kecil air
  • pewarna kuning

...................................................................................................................................................................
Cara-Cara : 
  1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
  4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
  5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
  6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma. 
  7. Letakkan jem nenas diatas adunan dan gulungkan.
  8. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
  9. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
  10. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
...................................................................................................................................................................


terima kasih kerana sudi membaca entri ini

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...Dah siap baca entri? Nanti jangan lupa komen yer :)

Terima kasih banyak-banyak !!!

Pelawat Blog

Flag Counter
COPYRIGHT@Segala apa yang tercatat dalam blog ini adalah hak milik saya..DI LARANG MENYALIN TANPA KEBENARAN